Elementy każdej dobrze zaaranżowanej kuchni, czyli stół, szafki, słoiki i nie tylko
Zacznijmy od fragmentu ze stołem, załóżmy, że w większości kuchennych pomieszczeń znajduje się bardziej lub usuwanie azotu ze ścieków mniej zadbany stół, na którym jedzą – w większość dni – lokatorzy. Do niego warto doliczyć chociażby powierzchowną, nie zawsze dekoracyjną ceratę, stojaki na owoce czy chlebak. W pobliżu sytuujemy okolicznościowy wazon, taborety.
Co umieszczamy w szafkach kuchennychZerknijmy teraz w szafki kuchenne. Na większych półkach umieszczamy wszelkie patelnie, garnki, tarki czy miski. Swój kącik mają zestawy do jedzenia zup oraz drugich dań, zarówno w wersji reprezentacyjnej, która przeznaczona jest dla gości, jak i tymczasowej. Jeszcze inne miejsce przeznaczone jest dla sztućcówa także innych akcesoriów kuchennych. Z nożami i widelcami kładziemy pozostałe narzędzia do przygotowania potraw, takie jak: którą można dostać na Garneczkach. Na popularnym kuchennym kredensie przygotowujemy w pośpiechu mnóstwo śniadaniowych, czy kolacyjnych kanapek. Deska do krojenia, talerz pod ręką, dzbanek z zaparzoną herbatą, łatwy do odpalenia ekspres do kawy – to wszystko musi znajdować się na wysokości działania naszych rąk, to znaczy pomiędzy górnymi a dolnymi szafkami z naczyniami.
Kuchnia to co więcej miejsce przygotowywania sałatek oraz innego rodzaju smaczności, którymi raczymy się często zimową porą. Na takie zaopatrzenie przyda się nieco więcej miejsca, a przede wszystkim szczelne oraz zamykane na solidne zakrętki słoiki na przetwory. Korniszony, ogórki kiszone, dżemy malinowe, śliwkowe oraz wiele pozostałych pyszności, uzupełnień posiłków przygotowujemy właśnie tu. Poświęcenie smakuje zgodnie ze starą prawdą, że w domu zawsze najlepiej. Duszności, niemiłe zapachy, brud – w trudzie przygotowań do imprezy organizowanej we własnym domu mała kuchnia (jak w wielu mieszkaniach bloków i wieżowców) będzie zdecydowanie nieprzyjaznym gościom i lokatorom miejscem. W takiej chwili nie warto plątać się pod nogami gospodyni – pani, która wie wszystko o kuchni i najszybciej będzie w stanie przywrócić ją do porządku.